søndag den 23. december 2018

Cheesecake - christmas editionDen første cheesecake menes at være blevet til på den græske ø, Samos, for flere tusind år siden. Alligevel var det først i det 18. århundrede, at kagen begyndte at ligne den cheesecake, vi kender så godt fra USA. 
Dog er der en signifikant forskel på en New-yorker cheesecake og den slags cheesecake, som vi normalvis spiser i Danmark - nemlig toppen af kagen. Jeg laver helst en top af nogle bær, som giver et lidt frisk tvist til den ellers meget søde kage, mens de i USA ikke laver nogen top på kagen.

Disse cheesecakes er lavet i små glas, så der ikke bliver en masse dessert i overskud. Toppen er lavt af kirsebærsauce, så man kan med fordel lave den af resterne, der nok kommer, efter juleaften.
Kagen skal ikke bages og er hurtig at lave. Dog bliver den næsten kun bedre af at stå en nat i køleskabet.

Ingredienser til 4 personer

Bund:
5 digestive-kiks
10 mandler
50 g smør

Fyld:
150 g flødeost naturel
1 dl flormelis
2,5 dl piskefløde
2 tsk vaniliesukker
1 spsk citronsaft

Top:
1-1,5 dl kirsebærsauce
1 bl. husblas
Ca. 8 mandler
1 spsk sukker

Sådan gør du:

Bund:
Put kiksene i en frysepose og knus dem med en kagerulle. Der må gerne være nogle større stykker i blandt. Hak mandlerne og bland med kiksene. Smelt smørret og rør det sammen med kiks og mandler.
Massen fordeles i de 4 glas og presses sammen i bunden med en teske. Sæt dem på køl, mens du laver fyldet.

Fyld:
Flødeosten røres sammen med flormelis, vaniliesukker og citronsaft. Fløden piskes til flødeskum (ikke alt for stiv). Rør flødeost-massen sammen med flødeskummet.
Massen puttes i en sprøjtepose - eller genbrug evt. fryseposen, du knuste kiks i - og sprøjt den ned i glassene. Overfladen glattes med en teske.
Sæt glassene på køl igen, mens du laver kirsebær-toppen.

Top:
Husblassen lægges i blød i koldt vand i minimum 5 minutter.
Kirsebærsaucen hældes ud i en lille kasserolle, hvor den blendes med en stavblender, inden den varmes op. Husblassen klemmes fri for vand, inden den smeltes direkte ned i kirsebærsaucen.
Tag massen af varmen og lad den stå og køle lidt af. Når den er "lillefinger-varm", kan den forsigtigt fordeles oven på flødeost-massen med en ske. Glassene sættes på køl, indtil den er stivnet - gerne til næste dag.

Sukkeret smeltes på en pande og mandlerne røres sammen med. Lad det stå på varmen lidt mere, indtil karamellen er mere lind.
De karamelliserede mandler hældes ud på et stykke bagepapir, indtil det er størknet. Hak mandlerne groft med en brødsav og fordel dem ovenpå desserterne.

Kagerne er nu klar til at blive serveret til venner eller familie.

Desserten kan laves i god tid og sættes på køl
Vent i så fald med at pynte med nødderne

Cheesecaken smager lidt af jul, men kan sagtens spises, når man er blevet træt af ris a la manden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar