torsdag den 22. september 2016

Guacamole

Avocadoen og jeg er ikke altid gode venner. Når man står nede i supermarkedet kan det være svært at vurdere, om en avocado er moden og god. Når man så kommer hjem og har glædet sig til mad med avocado og finder ud af at den ikke er moden, kan man godt have brug for at tælle til 10 (et par gange!).
Men til gengæld er det lykken, når det lykkes og man kan servere en rigtig lækker guacamole, som både har en flot farve og smager super lækkert.
Derudover er guacamole efter min mening meget nemt at lave og derfor synes jeg det er tarveligt at købe en færdiglavet version frem for at lave en lidt mere "chunky" udgave selv.

Vær dog opmærksom på, at den smager så godt, at man let kan komme til at lave en for lille portion!


Ingredienser til 1 portion:

2 stk. Avocado
2 fed hvidløg
Citronsaft
Salt og peber

Avocadoerne halveres, kernen fjernes og "kødet" skrabes ud med en ske. Mos let sammen med en gaffel. Pres hvidløgene i og tilsæt citron, salt og peber. Smag til. 

onsdag den 14. september 2016

Burgere med portobellosvampe og syltede rødløg

Ordet "burger" dækker over mange ting - det kan være alt fra en hamburger fra Mcdonald's til en lækker hjemmelavet burger med hjemmebagt brød, saftig bøf og salat.
Jeg er mest fan af sidstnævnte.

Her er en udgave af burgeren til dem, som rigtig vil give den gas og lave en superlækker aftensmad med lækre ingredienser. Det kræver lidt tid - men med lidt planlægning kan det lykkes, og jeg lover, at det er arbejdstiden værd!

Det usædvanlige ved denne burger er:

1. Den lækre, grove bolle. Bagt med maltmel, så den mørke farve træder i karakter.
2. En marineret portobellosvamp. Passer rigtig godt sammen med oksekød, men kan også sagtens være erstatning for bøffen, hvis man vil lave en vegetar-udgave.
3. Syltede rødløg. Giver en fantastisk flot farve og en lækker og gennemtrængende smag.

1. Hjemmebagte burgerboller med rugkerner og maltmel:

(Kan bages dagen før)
25 g gær
5 dl lunkent vand
1 dl rugkerner
1 spsk honning
1,5 tsk salt
1 dl grovvalsede havregryn
130 g grahamsmel
2 tsk maltmel
500 g hvedemel

Rugkernerne koges i 1,5 dl vand i 2 min og afkøles let. Gæren røres ud i vandet. Salt, honning, havregryn, rugkerner, grahamsmel og maltmel røres i. Hvedemelet røres i lidt efter lidt til du har en smidig dej, som ikke klistrer til bordet.
Lad dejen hæve 30 minutter.

Dejen deles i 10 stykker, som hver formes til en bolle og derefter trykkes helt flad. Læg dem på en bageplade og lad dem efterhæve 20-30 minutter.

Pensl bollerne med mælk og drys med grovvalsede havregryn og bag dem 15-18 minutter ved 200°C. Obs. hvis de bages dagen før de skal bruges kan de være en fordel at tage dem ud af ovnen, inden de bliver sprøde, så man har mulighed for at varme dem inden serveringen.

Lad dem afkøle på en bagerist.

2. Marinerede portobellosvampe:

1 portobellosvamp pr. person
Grillmarinade

Stokken skæres af svampen. Vask svampene og dup dem tørre. Fordel grillmarinade på toppen af dem, og lad dem stå på køl og trække mindst 1/2 time.
Varm en grillpande op og smør den med lidt olie. Steg svampene 5-10 minutter på hver side.

1. Marinér

2. Steg
3. Klar til at blive lagt i en burger

3. Syltede rødløg:

2 rødløg
1 dl eddike
1/2 dl sherry-vineddike (alternativt kan balsamico bruges)
2 spsk sukker

Rødløgene skæres i tynde skiver (gerne på mandolinjern) og lægges i et skoldet glas.
De to slags eddike koges op med sukker indtil sukkeret er opløst og hældes hen over rødløgene. Lad glasset stå åbent mindst 30 minutter på køkkenbordet, inden det lukkes og sættes på køl.







Så skal der bygges burger!

Mit forslag til fyld:
- Salatmayonaise
- Hjertesalat
- Bøf af hakket oksekød (kan udelades, hvis man vil lave vegetar-burger)
- Marineret portobellosvamp
- Mozarellaost
- Avocado
- Tomat

Og det bedste er: Man behøver ikke at tænke på tilbehør til burgeren, for den mætter rigeligt i sig selv og indeholder en masse salat og grøntsager.

Velbekomme!!

torsdag den 1. september 2016

Pastasalat med pesto af friske og soltørrede tomater

Nu er vi gået ind i efteråret, hvis vi skal tro kalenderen. Pastasalat er godt nok en sommerspise, men kan også sagtens spises i september og resten af året for den sags skyld.

Pastasalaten kan spises som en let frokost med lidt brød til eller den kan spises som tilbehør til f.eks. et kyllingebryst med flødeost rullet i parmaskinke med stegte champignon og en grøn salat med tomat og feta:


Ingredienser:

6 cherrytomater
3 spsk soltørrede tomater (jeg brugte dem i små stykker, som ligger i olie)
1/2 bdt. persille
2 fed hvidløg
Evt. lidt olivenolie
Salt og peber

Pasta efter eget valg

De to slags tomater, persille, hvidløg, salt og peber blendes sammen - må gerne stadig være lidt "chunky". Der røres evt. lidt olie i, indtil man har den ønskede konsistens

Pastaen koges efter anvisning på pakken og vendes sammen med pestoen.

Server gerne med frisk parmesanost :)