søndag den 23. december 2018

Chokoladebrud med peanuts og Daim




Står du lige og mangler lidt ekstra konfekt til juleaften eller til gæsterne i juledagene?
Så vil jeg lige slå et slag for Alt For Damernes "chokoladebrud med peanuts og Daim". De er hurtige og nemme at lave og ingredienserne kan man helt sikkert finde i et af de supermarkeder, der har åbent de kommende dage.

Konceptet minder lidt om, når man laver Rocky Roads - disse brud er i hvert fald også rustikke i sit udseende. Brudene kan opbevares i køleskabet, så du hurtigt kan smide lidt lækkert på bordet, hvis der skulle komme nogen forbi til en kop kaffe en af de næste dage.

Ingredienser:

Obs. forholdene er lidt ændret i forhold til den originale opskrift.

200 g mørk chokolade
100 g mælkechokolade
100 g blød nougat
1 dl peanuts
1 pk. Daim

Smelt den mørke chokolade, mælkechokolade og nougat (evt. i mikroovnen). Fordel først den mørke chokolade på et stykke bagepapir. Dernæst sættes mælkechokolade og nougat i klumper rundt omkring. Bland de 3 lidt rundt med en gaffel. 
Hak Daim'en groft og fordel henover choko/nougat-massen sammen med peanuts - disse kan du også hakke groft, hvis du ønsker bruddene lidt mindre rustikke.
Stil massen på køl, indtil den er størknet, hvorefter den forsigtigt brækkes i stykker på den størrelse, du ønsker.

Nemt. Hurtigt. Lækkert.

Cheesecake - christmas edition



Den første cheesecake menes at være blevet til på den græske ø, Samos, for flere tusind år siden. Alligevel var det først i det 18. århundrede, at kagen begyndte at ligne den cheesecake, vi kender så godt fra USA. 
Dog er der en signifikant forskel på en New-yorker cheesecake og den slags cheesecake, som vi normalvis spiser i Danmark - nemlig toppen af kagen. Jeg laver helst en top af nogle bær, som giver et lidt frisk tvist til den ellers meget søde kage, mens de i USA ikke laver nogen top på kagen.

Disse cheesecakes er lavet i små glas, så der ikke bliver en masse dessert i overskud. Toppen er lavt af kirsebærsauce, så man kan med fordel lave den af resterne, der nok kommer, efter juleaften.
Kagen skal ikke bages og er hurtig at lave. Dog bliver den næsten kun bedre af at stå en nat i køleskabet.

Ingredienser til 4 personer

Bund:
5 digestive-kiks
10 mandler
50 g smør

Fyld:
150 g flødeost naturel
1 dl flormelis
2,5 dl piskefløde
2 tsk vaniliesukker
1 spsk citronsaft

Top:
1-1,5 dl kirsebærsauce
1 bl. husblas
Ca. 8 mandler
1 spsk sukker

Sådan gør du:

Bund:
Put kiksene i en frysepose og knus dem med en kagerulle. Der må gerne være nogle større stykker i blandt. Hak mandlerne og bland med kiksene. Smelt smørret og rør det sammen med kiks og mandler.
Massen fordeles i de 4 glas og presses sammen i bunden med en teske. Sæt dem på køl, mens du laver fyldet.

Fyld:
Flødeosten røres sammen med flormelis, vaniliesukker og citronsaft. Fløden piskes til flødeskum (ikke alt for stiv). Rør flødeost-massen sammen med flødeskummet.
Massen puttes i en sprøjtepose - eller genbrug evt. fryseposen, du knuste kiks i - og sprøjt den ned i glassene. Overfladen glattes med en teske.
Sæt glassene på køl igen, mens du laver kirsebær-toppen.

Top:
Husblassen lægges i blød i koldt vand i minimum 5 minutter.
Kirsebærsaucen hældes ud i en lille kasserolle, hvor den blendes med en stavblender, inden den varmes op. Husblassen klemmes fri for vand, inden den smeltes direkte ned i kirsebærsaucen.
Tag massen af varmen og lad den stå og køle lidt af. Når den er "lillefinger-varm", kan den forsigtigt fordeles oven på flødeost-massen med en ske. Glassene sættes på køl, indtil den er stivnet - gerne til næste dag.

Sukkeret smeltes på en pande og mandlerne røres sammen med. Lad det stå på varmen lidt mere, indtil karamellen er mere lind.
De karamelliserede mandler hældes ud på et stykke bagepapir, indtil det er størknet. Hak mandlerne groft med en brødsav og fordel dem ovenpå desserterne.

Kagerne er nu klar til at blive serveret til venner eller familie.

Desserten kan laves i god tid og sættes på køl
Vent i så fald med at pynte med nødderne





Cheesecaken smager lidt af jul, men kan sagtens spises, når man er blevet træt af ris a la manden

søndag den 28. oktober 2018

Pumpkin pie

Jeg har også skåret græskar (og blendet det og bagt det). Ikke helt på samme måde som alle de fine græskar, man kan se med lys i rundt omkring, men jeg har de sidste par år tænkt, at jeg skulle prøve at lave græskartærte. Og nu skulle de altså være.

Den ser måske ikke ud af så meget - men hvis man vil være rigtig kreativ kan man jo lave nogle marengs-spøgelser og male øjne og mund på med smeltet chokolade. Jeg valgte den lidt mere enkle udgave, hvor der er drysset kanel ovenpå flødeskumsrosetterne.

Tærten er lavet af en mørdejsbund, som er forbagt, hvori man bager den her græskar-masse. Den har et lille strejf af jul over sig, fordi der er brugt kanel og ingefær, men helt julet er den altså ikke.

Skynd jer at prøve den, før vi skal i gang med julebagerierne :)

Mørdej:
300 g hvedemel
150 g blødt smør
100 g flormelis
1 æg

Ingredienserne til mørdejen røres sammen. Man kan vælge at lægge dejen på køl eller rulle den ud med det samme og lægge den i tærteformen, inden den lægges på køl 30 minutter.

Prik bunden og bag den ca. 12 minutter ved 200 grader. Den skal ikke begynde at tage alt for meget farve i kanterne.
Tag bunden ud og lad den stå og køle mens du laver fyldet.

Græskarmasse:
1 hokkaido-græskar
2 æg
2 spsk sukker
1 ds. kondenseret mælk
1/2 tsk kanel
1/4 tsk ingefær
1/4 tsk kardemomme

Græskaret deles i to. Fjern kernerne og skær i både. Læg dem på en bageplade og bag dem ca. 45 minutter ved 175 grader - tag dem ud inden de bliver sorte i enderne.
Lad dem køle et øjeblik inden du fjerner skallen; gøres nemmest ved at skære skallen af med en lille urtekniv og så skrabe det sidste af skallen med bagsiden af kniven. Al fyldet blendes til en ensartet masse.

Æg og sukker piskes luftigt. Tilsæt kondenseret mælk, græskarmos, kanel, ingefær og kardemomme og rør sammen. Massen hældes ud i den forbagte tærtebund og bages 35-40 minutter ved 175 grader. Da min tærte var færdig, begyndte den ligesom at lave nogle luftbobler under fladen af fyldet.
Lad tærten køle helt af og lad den gerne overnatte i køleskabet.

Pynt:
1/4 l piskefløde
Kanel til drys

Fløden piskes og der sættes små rosetter på kagen, som til sidst drysses med kanel. Hvis man er glad for flødeskum, kan man sagtens fylde hele kagen ud med rosetter.
Mørdejen rulles ud og lægges i tærteformen
Når bunden er bagt, laves fyldet og hældes i tærteformen
Tærten pyntes med flødeskumsrosetter og drysses med kanel.
Server sammen med en kop kaffe, te eller varm kakao


Velbekomme :)



lørdag den 25. august 2018

Kyllingefrikadeller med kartofler og ærtedip

Efter at have boet 19 måneder i Spanien, er det dejligt at komme hjem til Danmark. Nu står den ikke længere på tapas og paella, men på kartofler, salat, bønner og ærter. Jeg har glædet mig til at bruge noget mere tid på at lave mad til min familie, inden jeg skal begynde at læse på universitetet. I Spanien er de ikke helt så fokuserede på sund mad, som vi er her i Norden. Derfor er der ikke grundlag for at lave den her slags mad. 

Den første ret jeg har prøvet mig af med er et twist af den klassiske frikadelle. Svinekødet er skiftet ud med kyllingekød. De kogte kartofler er i stedet blevet bagt i ovnen og tilsat krydderier. Brun sovs og rødkål var der heller ikke noget af - til gengæld havde jeg lavet ærtedip og en lækker salat. Det lyder måske lidt voldsomt med 4 ting man skal lave; frikadeller, kartofler, salat og dip. Men alle dele er nemme og forholdsvis hurtige at lave.

At afvige lidt fra de danske traditioner var et helt sikkert hit hos mig her til aften i hvert fald!

Kyllingefrikadeller:

450 g hakket kyllingekød


1 løg
2 hvidløg
3 spsk mel
1 spsk soltørrede tomater
1 spsk mælk
1 bdt. persille
Salt og peber
Smør til stegning

Skær løg i små tern eller blend det til mos i en minihakker sammen med hvidløg. Persillen hakkes. Rør kød, løg, hvidløg, persille, soltørrede tomater, mælk, mel og krydderier sammen. Tilsæt evt. mere mælk eller mel så farsen får den rigtige konsistens. Smelt smørret på en pande og steg frikadellerne et par minutter på hver side.

Frikadellerne steges i lidt smør

Vær sikker på at frikadellerne er gennemstegt

Og så er de klar til servering!

Ærtedip:

I stedet for at servere frikadellerne med sauce, som vi danskere ellers har for vane, valgte jeg at servere dem med denne ærtedip. Den minder en smule om guacamole - både i farve og konsistens, men er alligevel langt fra i smagen. Dippen er nem at lave og et lækkert, kreativt indslag til aftensmaden.

250 g frosne ærter
1 fed hvidløg
1 tsk citronsaft
Salt og peber
1 dl creme fraiche

Lad ærterne tø op. Blend alle ingredienserne sammen og smag til med salt og peber. Opbevar på køl indtil serveringen.


Små kartofler:

Til disse kartofler valgte jeg nogle små kartofler, så de ikke skulle have så længe i ovnen. De er meget simple at lave og man kan skifte krydderierne ud alt efter, hvad de skal serveres til eller hvilke krydderier man har stående i skabet.

500 g kartofler
Olivenolie
Timian
Rosmarin
Salt og peber

Kartoflerne skylles. Herefter vendes de med olie og krydderier. Læg dem i et fad og bag dem 35-40 minutter ved 200 grader.


Salat med bagte kikærter:















Denne salat er meget simpel i sig selv. Dét der gør den anderledes er kanten af kikærter. Jeg valgte at krydre dem med paprika. De laves således: en dåse kikærter hældes ud i en skål og vendes med 2 tsk olivenolie, salt, peber og 1,5 tsk paprika. Fordel dem på en bageplade og bag dem 20 minutter ved 225 grader. Lad dem køle af, mens du laver salaten.
Vask og skær et hoved romaniesalat. Læg det på et fad og skær cherrytomater og avocado i passende stykker. Hæld en smule dressing (fx italiensk dressing) ud over salaten og drys med salt og peber. Hele vejen rundt om salaten lægges de afkølede kikærter.

Kikærterne fordeles på bagepladen
Efter ca. 20 min har de fået en flot farve og er sprøde



mandag den 29. januar 2018

Soyamandler - den nemmeste snack


Dette er en opskrift, som man laver "på gefühlen". Dvs. der er ikke nogle faste mængder - man laver bare så mange, som man har lyst til. Det tager under 1/2 time at lave og de kan gemmes i flere dage i en lufttæt beholder.

2 SIMPLE INGREDIENSER:

Mandler 
Soya

How to:

Mandler blandes med soya og røres rundt til alle mandler er dækket.
Fordel mandlerne på en bageplade med bagepapir.


Bag mandlerne ved 150 grader i 20 minutter - vend dem rundt af og til.


Lad mandlerne køle af og opbevar dem i en lufttæt beholder (hvis de ikke bliver spist inden du når så langt!)




Det bedste ved opskriften er, at det ikke tager så lang tid at lave - men de er også stærkt vandedannende :)

Mandlerne kan spises som snack eller man kan bruge dem på en salat.


søndag den 14. januar 2018

Projekt "overnight oats"


Nyt år - nye vaner.

Jeg tror ikke på,  at bare fordi vi skifter fra 2017 til 2018 skal man være en anden. Men jeg er stor tilhænger af at tænke over, hvordan man lever og om noget af dette burde laves om.

Jeg spiser selv morgenmad hver morgen, men ved at dette måltid springes over for manges vedkommende for at spare et kvarter om  morgenen. Derfor er jeg begyndt at lege lidt med morgenmad, der laves om aftenen, så man bare skal tage det ud om morgenen. Om man så spiser det hjemme, i bussen/toget eller når man  kommer på arbejde /i skole betyder sådan set ikke så meget - bare man  ikke springer dagens vigtigste måltid over.

Jeg har planer om at prøve mig lidt med forskellige slags "overnight oats" i første omgang. Det er et koncept der giver plads til at lave præcis den morgenmad man har lyst til, fordi der er så mange muligheder for fyld.
Her kommer basisopskriften, hvortil det kun er fantasien, der sætter grænser for hvad man spiser som topping. 

Overnight Oats til 1 person

1 dl finvalsede havregryn 
1 spsk chiafrø 
3 spsk mælk
2 spsk yoghurt naturel 
1 tsk flydende honning 

Alle ingredienserne røres sammen i en skål eller i et glas og dækkes over. Stil beholderen i køleskabet over natten. 
Spis med den ønskede topping. 

Eksempelvis kan topping bestå af :
- Banan og hakkede mandler
- Blåbær og flydende honning
- Jordbær og sirup