onsdag den 2. januar 2019

Vegetar i 2019....

…. bliver jeg nok næppe, men derfor er der jo ikke noget galt i at eksperimentere lidt med vegetariske retter. For hvorfor ikke? Det er bedre for miljøet og bedre for os selv, hvis vi ikke spiser kød og derved indtager de bakterier, som dyret har haft i sig.
Når det er sagt, er der jo også forskel på kød; oksekød er noget at det kød, der er værst for miljøet. Det er faktisk 8 gange værre end fx kylling og laks. Derfor kan man også, hvis man bare vil tænke lidt på miljøet, spise mere kylling frem for oksekød.

Og så kan man jo altså bare lave rigtig mange lækre retter, som ikke indeholder kød. Det er nok det bedste argument, jeg kan fremhæve, for at spise nogle flere grøntsagsretter!

Nogen har et meget anstrengt forhold til vegetarisme. Måske fordi vegetarer og veganere kan være meget ekstreme i deres udtalelser og beskyldninger, for "hvordan kan du sidde og spise kød, når det engang har været et levende væsen?". Men man må gøre op med sig selv, om det er nogle værdier, man deler eller ej. Mennesker har ALTID spist kød, så hvorfor skulle vi ikke fortsætte med det? Om man vil leve helt uden kød eller bare skære ned på det, så er det en beslutning, der gavner miljøet - hvis bare hver familie lavede en ugentlig kødfri dag, ville det hjælpe vores klima.
Men husk der ikke behøver at være en filosofisk bagtanke med din madlavning. Synes du det ser lækkert ud, så lav det! :)

Et af mine mål med at lave lidt flere vegetariske retter, er også at få et bedre forhold til linser, bønner, kikærter osv. De ser måske ikke altid så indbydende ud i supermarkedet, men med nogle lækre grøntsager, dressinger, saucer osv., kan de altså få en makeover, så mundvandet løber. Og SÅ er det jo lige pludselig ikke noget problem at spise sundt, vel?

Den første ret på det vegetariske program er nok den mest kendte vegetarret - nemlig falafler! De minder meget om frikadeller, men er bare lavet på kikærter i stedet for hakket svinekød. Jeg serverede dem ovenpå grove pitabrød med romaniesalat, avocado, cremefraiche-dressing og syltede rødløg (opskriften på dem kan findes her).
Falafler kan, ligesom frikadeller, enten steges eller bages i ovnen. Jeg synes selv det er hurtigst og nemmest at stege dem på en pande, men vil man gerne reducere mængden af olie i sin madlavning, kan det være en god ide at bage dem i stedet.


Ingredienser til 12 falafler:

1 ds kikærter (ca. 400 g)
1 løg
2 fed hvidløg
1 æg
1 bundt persille
1 tsk koriander
1 tsk spidskommen
Salt og peber
Saften af 1/2 lime
1 dl rasp
Olie til stegning

Kikærterne skylles og puttes i en blender/minihakker sammen med alle de andre ingredienser på nær rasp. Løg og hvidløg kan skæres i lidt mindre stykker, så det nemmere kan blive til en ensartet masse. Rør raspen i efterfølgende til du har en sammenhængende dej, som kan formes til små boller med en ske og din håndflade.
Varm olie op på en pande og steg falaflerne 4-5 minutter på hver side. Vær forsigtig, når de vendes, så de ikke går i stykker.

Skær salat og avocado i mindre stykker og server, så man selv kan "bygge" sin ret. Har du tomater og agurk i køleskabet, kan det også med fordel spises sammen med.



"Farsen" må ikke være for blød, men heller ikke være tør.
Den skal kunne formes til falafler med en ske og den ene hånd

Så er der serveret!!
Hvis du har overskud til det, kan du jo kaste dig ud i at bage pitabrødene selv, men ellers vil jeg mene det er helt okay at snyde og nøjes med de "hjemmebragte".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar