tirsdag den 29. september 2015

Gulerods/kerneboller med tørgær

Har du nogensinde været ude for at have besluttet dig for at bage boller og så finde ud af, at du ikke har mere gær i køleskabet? Det har jeg efterhånden et par gange....
Løsningen er: tørgær! Tørgær sælges i små poser og har en lang holdbarhed. Altså er det genialt at have et par poser liggende i køkkenskabet til den dag, hvor du er løbet tør for gær.
Min oplevelse med dej med tørgær er meget positiv - jeg synes at dejen hæver fint og har en god smag.
Disse boller kan få meget forskellige udtryk alt efter hvilke frø og kerner, man vælger til at vende dem i. Det er kun fantasien (og beholdningen i køkkenet), der sætter grænser!

Ingredienser til 12-13 stk.:

5 dl lunkent vand
1  spsk honning
1 tsk salt
2 gulerødder, groft revne
1 dl havregryn
1 dl solsikkekerner
14 g tørgær
150 g grahamsmel
80 g rugmel
ca. 500 g hvedemel
+ Diverse frø og kerner til at vende bollerne i - f.eks. hørfrø, sesamfrø, birkes og hakkede græskarkerner

Rør honning, salt, gulerødder, solsikkekerner og havregryn ud i vandet. Tørgæren røres ud i grahams -og rugmel og røres i dejen. Sørg for at få rørt dejen godt og rør derefter hvedemel i til du har en dej, der kan æltes på bordet. Ælt dejen igennem og lad den hæve tildækket 45 minutter.
Vej dej-stykker af på 120-130 g og rul dem til en aflang bolle på ca. 10 cm.
Lav to tallerkener; en med vand og en med kerneblanding. Dyp dejen halvt i vand og derefter i kernerne. Læg dem på en bageplade. Lad bollerne hæve 30 minutter inden de snittes på langs og bages 15-17 minutter ved 200°C.
Lad dem afkøle på en rist


Ingen kommentarer:

Send en kommentar