fredag den 30. oktober 2015

Runde hindbærsnitter

 Ingredienser til 10 stk:

1/2 vaniljestang
70 g flormelis
150 g margarine
250 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1/2 dl vand

Ca. 130 g hindbærmarmelade
Flormelis til glasur
Frysetørrede jordbær eller hindbær

Sådan gør du:
Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med en smule flormelis. Bland det med det resterende flormelis, margarine, hvedemel og bagepulver. Til sidst samles dejen med vand.
Lad dejen stå koldt i 30 minutter.

Del dejen i passende stykker og rul dejen ud til den ønskede tykkelse (husk på at de hæver en del i ovnen). Brug en kruset udstikker med en diameter på ca. 7 cm til at stikke bundene ud, og læg dem på en bageplade.
Bag dem 7-8 minutter ved 200 grader - de må gerne være til den lyse side.

Når bundene er afkølet laves en glasur, som smøres på halvdelen af bundene og drys med frysetørrede bær. På de andre bunde smørres 1-2 tsk marmelade på og den lægges sammen med en top. Lad kagerne stå koldt indtil de serveres.

tirsdag den 27. oktober 2015

Wok to walk


Her i efteråret var jeg på studietur i Barcelona. Vi boede på et hostel nær La Rambla.
Vi havde et tæt pakket program i løbet af dagen, og havde derfor ikke tid til at finde andet end en sandwich til middag - så en af de sidste aftener trængte vi bare til noget mad, hvor hovedbestanddelen ikke var hvidt brød og hvor der var nogle grøntsager i.

Vi gik forbi et lille sted, der hed Wok To Walk, som er en del af en international kæde. Her serverede de, sjovt nok, wok - men det bedste var, at man selv sammensatte sin wok. Man skulle selv vælge:
  1. Nudler/ris
  2. Fyld; kød, grøntsager, frugt osv.
  3. Sauce
  4. Evt. topping
Dette blev blandet sammen og givet til kokken, som stegte det i en wok.

Man kan enten vælge at tage maden med eller spise det hos dem. Dette kan gøres med gaffel, men man kan også udfordre sig selv eller vennerne og spise det med pinde!


Maden var meget lækker og kan klart anbefales som et alternativ til fast food.







Se menuen her

mandag den 26. oktober 2015

Hakkebøffer i tomatsauce

Her kommer en nem ret til en af de travle hverdage. Retten kan laves med de grøntsager, man har i køleskabet. Derudover kan man blande f.eks. soltørrede tomater og fetaost i det hakkede kød, hvis man vil peppe retten lidt op.

Ingredienser til 4 personer:

500 g oksekød

1 løg
1 porre
1 rød peber
1-2 fed hvidløg
1 ds. hakkede tomater
125 ml madlavningsfløde
Salt og peber

Form kødet til 4 bøffer og steg dem i lidt fedtstof. Krydr dem med salt og peber og læg dem i et ovnfast fad.
Skær løg, porre og peber ud i passende stykker og steg dem et par minutter i lidt olie. Rør hakkede tomater og fløde i og lad saucen koge op. Hæld den ud over bøfferne og stil fadet i ovnen ca. 15 minutter ved 200° - skal det stå lidt længere inden det serveres kan der blot skrues ned for temperaturen.

Bøfferne kan serveres med ris, spaghetti eller kartofler og gerne en lækker salat til :) 

lørdag den 24. oktober 2015

Karamelkage med kokosbund



Mangler du en dessert til i aften?

Så er denne karamelkage med kokosbund et rigtig godt bud. Jeg serverede den med en hjemmelavet baileyis og nogle friske brombær. På toppen dryssede jeg guldstøv inden chokoladen var størknet for at give den et festligt look.
Bunden er lavet med kokos, hvilket giver lidt knas til den ellers meget fede karamel, der er ovenpå. Kagen kan nemt laves dagen i forvejen og evt. skæres ud inden den sættes på køl.

Opskriften på den lækre kage kan findes hos Sofies Spisekammer - find den her





onsdag den 21. oktober 2015

Anbefalinger fra London

Jeg har for nylig været en tur i London med min mor og søster. Vi havde hjemmefra undersøgt og planlagt ikke bare hvilke seværdigheder, vi skulle se, men også hvor vi skulle spise. Vi har nemlig erfaret, at i større byer findes de gode restauranter som regel ikke lige på hovedgaden, men som oftest i nogle sidegader og ofte koster det ikke meget mere end end middelmådig restaurant.
Så her vil jeg give succesoplevelserne videre - og anbefale dig at prøve dem, hvis du skulle komme til London.

1. Carluccio's Cafe - 8 Market Place

(Link findes her)

Restauranten ligger i et stille område ikke så langt fra Oxford Street. Går du derind ved omkring 17.00-18.00 på en hverdag, vil du opdage det fænomen, som dem, der bor i London, er meget kendt for; deres fyraftensøl. På barerne rundt omkring er der fyldt med mennesker ved de små barborde på fortovene, som står med en fadøl i hånden og hygger sig efter en lang arbejdsdag.

På cafeens menukort, som bl.a. reklamerer med retter med hjemmelavet pasta, kan du finde en ret, der nærmest er en oplevelse i sig selv; hvis i er 2 kan i vælge at dele 3 af pastaretterne på menukortet til en pris på ca. 120 kr. pr. person - retten kaldes "Trio di Pasta". På den måde kan man nå at smage hele 3 af de lækre pastaretter i stedet for 1.
Man får så serveret et bræt med 3 små fade med disse pastaretter og så må man ellers i gang med at smage.
Vi forsøgte os med (fra venstre):

  • Hjemmelavet ravioli
  • Penne alla Luganica
  • Penne Giardiniera

2. Jamie's Italian - 11 Upper St. Martin's Lane

(Link findes her)

Jamie Oliver er en dygtig kok og vi blev enige om, at vi måtte prøve én af hans restauranter når vi nu var i London.
Dette er den bedste restaurantoplevelse, jeg nogensinde har fået!
Menukortet byder på forskellige salater, fiskeretter, pastaretter og kødretter. Jeg var meget imponeret over den pastaret, jeg valgte, da jeg ikke sad tilbage med en følelse af at være total overmæt af en fed flødesauce, da jeg havde spist op.
Retten her hed Porcini Fettuccine og bestod af fettuccine med champignon og en sauce af mascarpone, hvidvin og hvidløg. Den er virkelig værd at prøve!!

Heldigvis var der også plads til en lille dessert. Tjeneren kom og fortalte os om dagens specialiteter, som var en blødende chokoladekage med hasselnøddeis eller en pavlova med hindbær. Vi tog en af hver og min søster prøvede deres chokoladebrownie - og vi var alle tre fuldt ud tilfredse med vores valg.

Udover at maden var rigtig lækker, var betjeningen rigtig god og restauranten var rigtig hyggeligt udsmykket. Stod det til mig skulle denne restaurant have 5 ud af 5 stjerner :)

Please note! Det er en rigtig god ide at bestille bord inden i besøger restauranten. 

3. Maze Grill Mayfair - 10-13 Grosvenor Square

Når vi nu havde besøgt Jamie Oliver måtte vi også et smut forbi Gordon Ramsay. Valget faldt på Maze Grill, som også lå forholdsvis tæt på Oxford Street.
Dette var markant anderledes end Jamie's Italian... Vi blev modtaget i en lille reception, hvor vi blev tilbudt at lægge vores jakker og shoppingposer. Herefter blev vi ført ind i restauranten ved vores bord og blev vist vin -og menukortet. Tjeneren kom med et stort skærebræt med råt kød - han ville fortælle os om de forskellige slag bøffer de havde (prisklasse 300-1300) - efter hans mening de bedste i London.
Vi valgte dog nogle af de andre hovedretter fra menukortet - nærmere bestemt spareribs og friteret kylling. Til hovedretterne valgte man så kartofler og sauce - kartoflerne var hjemmeskårne og rigtig lækre. Servicen var i top og man fik et tydeligt indtryk af nogle tjenere, der var meget professionelle.
At retten blev serveret på et solidt træskærebræt og sauce og kartofler ligeså på en sjov måde gjorde bare oplevelsen af maden bedre.
Tjeneren tilbød os også på dessert, som lå i prislaget 80-100 kr., men vi kunne desværre ikke spise mere.
(find link her)

4. Maggie Jones' - 6 Old Court Place, Kensington

Den sidste restaurant er helt en klasse for sig selv. Den ligger i udkanten af London - i nærheden af Kensington Palace. Dette er IKKE en restaurant, vi ville have gået ind på, hvis vi ikke i forvejen havde læst om den. Udefra ser den nemlig meget mørk og snusket ud, men går man alligevel ind får man sig en helt enestående oplevelse. Indenfor bliver man ført over til et bord/bænkesæt, hvor man sidder meget tæt. Der kommer ikke meget dagslys ind, men der lyses i stedet for op af stearinlys på bordene. Menukortet består af gammeldags retter, der er perfekte, når man er på ferie og begynder at savne maden derhjemme. 
Vi fik serveret brød, mens vi ventede på vores hovedret. Jeg fik kylling med estragonsauce og nye kartofler og dertil fik jeg kogte ærter og gulerødder. Den gammeldags stil var meget gennemført - selv tallerkenerne antydede restaurantens stemning.
Priserne var også her meget rimelige og desserterne kostede kun 40-50 kr.
Man skal blot være opmærksom på, at det ikke er muligt at reservere bord her - men den dag vi var på besøg, var det ikke noget problem.
(Link findes her)

onsdag den 14. oktober 2015

Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål er en gammel kending fra det danske køkken.
Jeg synes fordelen ved stuvet hvidkål er, at det er forholdsvist sundt og fungerer samtidig både som grøntsager og sauce til kødet - man sparer altså kalorierne fra sauce, remoulade eller hvad man ellers ville spise til kødet. Derudover er det jo altid lækkert med nogle gamle, danske "mormor-retter".

Ingredienser til 4 personer:

500 g hvidkål (ca. 1/2 hoved)
1 dl vand
1 tsk salt

2 dl mælk
1 1/2 spsk mel
Muskatnød, salt og peber

Snit hvidkålen fint og kog i saltet vand i 5-8 minutter. Ryst mel og mælk til jævning og rør den i den kogte kål. Lad kålen koge et par minutter og smag den til med salt, peber og muskatnød.

Server til frikadeller og andre farsretter.


søndag den 11. oktober 2015

"Genbrugsbrød" med tranebær

"Genbrug er guld" - og dette gælder også i madlavning!
Har du et rugbrød liggende i skuffen, som er blevet for tørt til at du gider spise det, så lad være med at smide det ud. Det kan få nyt liv i et franskbrød.
Brødet er lavet med tranebær, men disse kan udelades, hvis man ikke er så vil med tranebær i sit morgenbrød.

Ingredienser til 1 franskbrød:

50 g gær
4 dl vand
1 tsk salt
1 spsk honning
2 dl gammel rugbrød, blendet til krummer
0,75 dl sesamfrø
1,5 dl tranebær
1 dl havregryn
1 tsk maltmel
1 dl rugmel
Hvedemel

Opløs gær i vand. Tilsæt alle ingredienser på nær hvedemel - dette tilsættes til sidst så du får en dej, der er en smule klistret. Ælt dejen på bordet og form den til et franskbrød. Læg dejen i en smurt franskbrødsform og lad den hæve til dobbelt størrelse.
Snit brødet, som du ønsker det, og pensl med en smule mælk.
Bag brødet ca. 50 minutter ved 200°C på nederste ovnribbe - husk at hold øje med om der skal et stykke staniol over, så brødet ikke bliver for mørkt.

fredag den 9. oktober 2015

Æblekage med havregrynscrumble

Så er det blevet efterår, og det er blevet sæson for æbler. Selvom denne kage er en efterårskage kan den sagtens spises på alle tidspunkter af året - for den er simpelthen bare SÅ god!
Alt efter hvordan man kan lide sin crumble, kan man vælge at lave den  50/50 - dvs. 50 g hvedemel og 50 g havregryn eller man kan lave den kun med hvedemel (100 g). Havregrynene giver en lækker struktur i crumblen.
Kagen er nem at lave og hvis det er et problem med koordineringen af madlavningen kan man vælge at lægge kagen sammen og så sætte den i køleskabet indtil den skal bages - den kan altså laves aftenen før, den skal serveres og stadig være nybagt.

Ingredienser til 5-6 personer:

4 store æbler
150 g sukker
75 g flormelis
50 g hvedemel
50 g finvalsede havregryn
100 g smør
100 g marcipan
Hakkede mandler

Skræl æblerne og skær dem ud i mindre tern. Kog dem med 1 spsk vand i 3-4 minutter.
Bland mel, havregryn, sukker og flormelis sammen og smuldr det kolde smør i - pas på ikke at "ælte" dejen for meget. Vend til sidst groftrevet marcipan i lidt ad gangen.
Læg æblerne i et ovnfast fad og fordel smuldredejen ovenpå - og ja det ser lidt voldsomt ud, men det er rigtigt nok :)
Drys lidt hakkede mandler over kagen og bag den ca. 15 minutter ved 210°C.

Kagen er bedst når den har fået lov at køle af og serveres med is, men man kan også spise den med creme fraiche eller flødeskum til.

torsdag den 8. oktober 2015

Grønne linser med blomkål og blandet salat

Linser er populære blandt vegetarer, fordi de har et højt proteinindhold. Derfor er det en god ide at servere linser, hvis man vil servere en kød-fri ret.
Det høje indhold af kostfibre i linser betyder, at de giver en god mæthedsfornemmelse. En salat som denne kan derfor med fordel serveres til en let ret og derved supplere med at fylde lidt i maven, samtidig med at de smager godt.

Salat med grønne linser:

  • Grønne linser
  • Blandet salat
  • Blomkål
  • Cherrytomater
Kog linserne efter anvisningen på pakken og lad dem køle af. Læg dem i en krans på en tallerken. Læg salaten i midten. Del blomkålen i små buketter og steg dem et par minutter i lidt olie på en pande. Krydr med salt, peber og timian. Læg dem oven på salaten og pynt med halverede tomater.

tirsdag den 6. oktober 2015

Brunsvigerstjerne



Ingredienser til stjerne til 5-6 personer:

Dej:
25 g gær
1,5 dl mælk
25 g sukker
25 g smør
1/4 dl salt
250 g hvedemel

Fyld:
1/4 portion kagecreme (f.eks. Maizena eller Dr. Oetker)
75 g smør
150 g brun farin

Start med at lave fyldet:
Lav kagecremen efter anvisningen på pakken. Rør smør og farin sammen til en blød masse og vend kagecremen i.

Lav herefter dejen:
Lun mælken og rør gæren ud i. Tilsæt sukker, smør og salt inden hvedemelet røres i. Dejen skal være så fast at den kan æltes på bordet.

How to:

1. Del dejen i 3
2. Rul den første klump ud, så der kan laves en ring med en diameter på ca. 20 cm og læg den på en bageplade
3. Fordel 1/3 af fyldet inden for ringen, men uden at smøre det helt ud til kanten. Gør det samme med den næste dejklump
4. Når det tredje lag er lagt på skæres det overskydende dej væk og rulles ud til endnu et lag dej. Den sidste 1/3 fyld fordeles på ringen og det sidste lag lægges på. Det overskydende skæres igen fra og smides ud
5. En rund genstand med en diameter på 6 cm (f.eks. en udstikker) sættes på midten

6. Skær fra udstikkeren og ud til kanten - forsigtigt så fyldet ikke presses ud - så dejen deles i 16 stykker
7. Tag strimlerne parvis og drej 360°: Tag en strimmel i hver hånd og drej dem modsat af hinanden
8. Træk strimlerne lidt længere end de ellers var og bøj det yderste af strimlerne nedad, så kanten bliver pæn. Lad dejen hæve 30 minutter
8. Fjern udstikkeren og pensl forsigtigt midten med lidt mælk. Bag stjernen ca. 15 minutter ved 175°C
9. Lad kagen køle af på en rist

søndag den 4. oktober 2015

Hjemmelavet müsli - økonomisk og lækkert!

Jeg kan godt blive overrasket, når jeg er i et supermarked og kigger på müsli. Jeg synes simpelthen det er så dyrt, hvis det ikke lige skal være det billigste, som kun består af havregryn og rosiner.

På en søndag som i går, hvor jeg havde masser af tid undrede jeg mig over, hvad det mon koster at lave sit eget müsli frem for at købe det - og så satte jeg mig for, at det skulle undersøges:

Jeg lavede en portion müsli, som jeg ofte gør, men denne gang vejede jeg nøje af, hvor meget jeg brugte af de forskellige ingredienser. Derefter undersøgte jeg priserne på nettet - hvilket er nemt med diverse hjemmesider, hvor man kan bestille dagligvarer fra sit supermarked.

Jeg lavede regnede kiloprisen ud:


Jeg fik her regnet mig frem til at mit hjemmelavede müsli koster omkring 39 kr. pr. kg. at lave. Så måtte jeg jo undersøge kiloprisen på forskellige typer müsli fra et supermarked for at kunne sammenligne:

  • X-tra müsli med frugt: 26,95 kr.
  • Coop müsli fruit and nuts: 37,27 kr.
  • Kornkammeret øko müsli: 39,93 kr.
  • Axa müsli guld: 51 kr.

Jeg har altså fundet ud af, at med mindre man køber müsli fra Coop eller X-tra kan det godt betale sig at gå i køkkenet selv.
Og ud over at det er billigere, så synes jeg også det smager meget bedre. Derudover ved man præcis, hvad der er i - og så tager det ikke så lang tid at lave :)