mandag den 29. december 2014

Nem kransekagekonfekt til nytår

Er du en af dem, der ikke har tid og overskud til at kæmpe med kransekagetoppe og overflødighedshorn? Er du mere til et lille stykke kransekage med et godt glas champagne til? Så er her et tip, som vil spare dig for en masse tid og spare dig for sved på panden, når kransekagetårnet ligner Det Skæve Tårn i Pisa :)

1. Køb en færdig kransekagemasse fra Odense Marcipan

2. Bag efter anvisningen på posen og 15 minutter efter har du ca. 20 stykker kransekage
3. Opbevar de små kager i en lufttæt kagedåse til nytårsaften, hvor de skal nydes med et godt glas champagne i selskab med dine venner eller familie

søndag den 28. december 2014

Chokoladekage med appelsin

Denne chokoladekage er perfekt til dessert sammen med en god vanilieis. Kagen er bedst, hvis den laves dagen i forvejen - hvilket også gør den nem at servere for sine gæster, uden at man skal stå i køkkenet, mens gæsterne er der. Den lyse chokolade, der drysses over kagen inden bagningen, giver kagen et flot krakeleret look, som også kan ses selvom man pynter kagen med flormelis.

Opskriften er fundet i Familie Journalen for lang tid siden :)



Ingredienser til 10-12 portioner:

175 g margarine
200 g mørk chokolade
3 æg
170 g rørsukker
60 g mel
Skal af 1 appelsin
75 g lys chokolade

Flormelis og en ekstra appelsin til pynt

Smelt margarinen. Hak chokoladen og smelt den i margarinen under omrøring. Pisk æg og sukker luftigt. Rør mel, appelsinskal og chokoladen i. Kom dejen i en smurt springform (24 cm) og drys med hakket lys chokolade. Bag kagen nederst i ovnen ved 175°C i ca. 20 minutter. Lad kagen køle af og pynt med flormelis og en appelsinspringer.

lørdag den 27. december 2014

Chokoladekage med hindbærmousse


Denne kage er dejlig frisk med hindbærmoussen på toppen. Den er lavet ud fra Alt For Damernes opskrift på chokoladekage med solbærmousse. Chokoladekagen er helt perfekt, hvis den tages ud, så midten af kagen stadig er klæg.

Ingredienser til 1 springform:

Bund:
3 æg
165 g rørsukker
125 g mel
1 1/2 tsk bagepulver
1 knsp salt
25 g kakao
1 dl vand
150 g margarine
125 g mørk chokolade

Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Bland mel, bagepulver, salt og kakao og sigt det i æggemassen. Rør vand og smeltet margarine i dejen og vend til sidst den groft hakkede chokolade i. Fordel dejen i en smurt springform (24 cm - drys den evt med lidt sukker). Bag kagen 20-25 minutter ved 200°C 

Hindbærmousse:
3 blade husblas
100 g frosne, optøede hindbær
75 g rørsukker
1/2 vaniliestang
2 1/2 dl piskefløde

Udblød husblassen i koldt vand. Kom bær, sukker, vaniliekorn og vaniliestang i en gryde og kog det 8-10 minutter. Smelt husblassen i hindbærmassen og hæld det i en skål. Lad det stå på køl til det er kølet en smule af, men det må ikke blive for koldt - så kan man ikke blande det med flødeskummet.
Pisk fløden og vend halvdelen af hindbærmassen i - kom det herefter op i resten af hindbær massen og rør godt sammen. 
Læg chokoladekagen på et fad og læg en lagkagering udenom. Fordel hindbærmoussen på chokoladekagen og lad den stå på køl minimum 3 timer til moussen er stivnet.

Pynt:
Riv lidt hvid chokolade og fordel over kagen.




fredag den 5. december 2014

Vegetarlasagne med spinat og bechamelsauce

Man behøver ikke være vegetar for at spise vegetarmad! Mange mænd vil nok ikke være enige, men jeg synes at der findes et utal af lækre retter, hvor der ikke skal kød i. I nogle opskrifter bruges nødder eller bønner som erstatning, mens der i andre retter ikke behøves nogen erstatning for proteinerne.
Inspirationen til retten er fundet hos Louises madblog. Opskriften giver en portion, som passer til to gange aftensmad til en familie på 4-5 personer. Vi spiste den halve og frøs den anden halve ned til en af de travle hverdage.

Ingredienser:

Grøntsagssauce:
2 gulerødder
1 løg
250 g champignon
1/2 squash
2 ds. flåede tomater
1 spsk tomatpure/tomatkoncentrat
1 grøntsagsbouillonterning
Evt. 1/2 dl hvidvin
1-2 tsk timian
1 lauerbærblad
Salt og peber

Andet:
250 g lasagneplader
200 g hytteost
250 g spinat (jeg brugte frossen, optøet spinat)
1 portion bechamelsauce
Revet ost efter samvittighed

Spinat: Spinaten optøs ved at koge de i en lille smule vand. Vandet hældes fra og spinaten blandes med hytteost og lidt salt.

Grøntsagssauce: Grøntsagerne skæres i mindre tern. Steg dem i en smule margerine i rækkefølgen: gulerødder, løg, champignon, squash. Tilsæt hakkede tomater, tomatpure, bouillon, vin og krydderierne. Kog saucen et par minutter.

Saml lasagnen: I et smurt fad samles lasagnen: Start med bechamelsauce - pasta - grøntsagssauce - pasta - spinat - bechamelsauce - pasta - grøntssagssauce - pasta - bechamelsauce - revet ost.

Bag lasagnen: 35-40 minutter ved 200°C



Nem bechamelsauce

Bechamelsauce er supernem at lave og kan sætte prikken over i'et i mange retter. Den laves ofte med en melbolle, men jeg anvender en anden metode, som aldrig klumper:

Smelt 1 spsk flydende margerine i en kasserolle. Ryst 2 spsk mel og 4 dl mælk godt sammen og hæld i gryden. Varm op under konstant omrøring til saucen tykner. Tag kasserollen af varmen og smag til med muskatnød, salt og peber.


Bechamelsaucen kan laves med mange variationer - f.eks:
  • Persillesauce: Undlad muskatnød og rør i stedet for hakket persille i
  • Mornaysauce: Undlad muskatnød og tilsæt 50 g revet ost


tirsdag den 2. december 2014

Spaghetti med kyllinge-kødboller

Denne ret ses som oftest med kødboller af oksekød og en tomatsauce uden diverse grøntsager. Hakket kyllingekød er forholdsvis fedtfattigt og smager rigtig godt sammen med timian og denne grøntsagssauce. Man kan variere mængden af ost efter samvittighed.

Ingredienser til 4-5 personer:

Kødboller:
400 g hakket kyllingekød
1 æg 
1 løg
1-2 fed hvidløg
1 tsk timian
1 dl mælk eller fløde
1/2 pose revet mozarella (ca. 1 dl til kødbollerne og resten til gratinering)
Salt og peber
Tomatsauce:
2 ds. hk tomater (evt. 1 af dem med basilikum)
1 løg
1 gulerød
1/2 rød peber

400-500 g spaghetti

Skær løg, gulerod og rød peber ud i tern og svits i nævnte rækkefølge i lidt smør. Rør tomaterne i og lad saucen småkoge et par minutter. Smag til med salt og peber. Blend saucen og hæld den i et ovnfast fad. Rør farsen sammen til kødbollerne og form små boller med en spiseske. Læg bollerne ned i saucen (og ja det er rigtigt, at de skal rå ned i saucen). Drys ost over kødbollerne og bag 30 minutter ved 200°C. Server med spaghetti og et lækkert flute.

lørdag den 29. november 2014

Rodfrugtmos med skinke

Normalt er kartoffel -eller rodfrugtmos noget, jeg spiser som tilbehør til mit kød, men i denne mos er der skinke i, så man kan uden problemer servere den som en ret for sig selv.

Ingredienser til 5 personer:

1400 g blandede rodfrugter (f.eks. kartofler, pastinak og gulerødder)
2 æg
200 g skinke i strimler
1 løg
Salt og peber

Skræl rodfrugterne og skær i mindre tern. Kog dem i usaltet vand, til de er møre. Mos dem med håndmikseren og rør æggeblommerne i en ad gangen. Derefter røres skinke, løg og krydderier i. Pisk æggehviderne stive og vend til sidst disse forsigtigt i mosen.
Fordel massen i et smurt ovnfast fad og bag ca. 25 minutter ved 200°C.

tirsdag den 25. november 2014

Salat med grape og avocado

Endnu en gang blev "Claus Meyers salatværksted" taget frem, da der skulle kreeres en salat. Opskriften her er dog ikke helt identisk med Meyers, da jeg har tilladt mig at ændre lidt i den. Salaten smager fantastisk, men er ikke egnet til at gemme til dagen efter, da avocadoerne da bliver brune. Mandlerne, der er blevet tørret i ovnen, kan også laves og spises som snack.

Ingredienser til salat til 4 personer:

1 pk blandet salat
2 grapefrugter
1 avocado
1 lille rødløg

Marinade:
Saften af resterne af grapefrugten
2 spsk olie
1/2 tsk honning
1/2 tsk citronsaft
Havsalt og friskkværnet peber

Paprika-mandler:
80 g mandler
1/2 tsk paprika
1/2 tsk salt
1/2 fed presset hvidløg
1/2 dl vand
Evt. lidt knust chili

Bland mandlerne med olie, vand og krydderier. Rør godt og sørg for at alle mandler er "overtrukket" med krydderi. Fordel mandlerne på en bageplade med bagepapir og rist dem ved 180°C til marinaden er tørret ind.
Skær grapefrugterne ud i fileter*, rødløget i skiver og avocadoen i både. Vask salaten og vend forsigtig grape, rødløg, avocado og marinade i. Drys mandlerne på toppen lige inden serveringen.

*At skære i fileter: Skær toppen og bunden af grapen. Skær hernæst skrællen af, så hinderne lige kommer af, men uden at der går en masse af kødet til spilde. Man kan nu se lamellerne (de hvide "streger"). Skær helt tæt på dem ind mod midten, så fileten nærmest bliver en trekant. Når alle fileter er skåret ud, vil du kun have "skelettet" tilbage. Husk at presse saften ud af dette - det skal bruges til marinaden

lørdag den 22. november 2014

Gulerodsmuffins med flødeostglasur

Gulerodskage med flødeostglasur er populært hjemme hos mig. Det er den samme opskrift jeg bruger hver gang, fordi den kan varieres med forskellige hakkede nødder eller rosiner alt efter, hvad man er i humør til.
Jeg lavede 10 muffins af 1/2 portion dej samt 1 portion glasur fra denne opskrift. Kagerne skulle bages 25 minutter ved 185°C. Jeg forsøgte mig med forskellige variationer af pyntning med glasuren og fandt frem til, at min favorit er at lave små toppe med en stjerneformet tylle, som kan ses på billedet forrest på øverste tallerken - herefter kan de evt. pyntes med hakkede, usaltede pistaciekerner.

mandag den 17. november 2014

Græskinspireret tallerken med kylling og tzatziki

Tzatziki:
Hæld 1 liter yoghurt naturel i et viskestykke over en si og lad det dryppe af mindst 30 minutter. Riv 1 agurk groft på et rivejern, læg det i en skål og drys salt over. Lad det stå og trække 30 minutter.
Vrid væden ud af yoghurten og bland det sammen med 1/2 tsk salt, 1 fed hvidløg og lidt peber. Vrid vandet ud af agurken i et viskestykke (genbrug evt. dét fra yoghurten) og rør agurken i yoghurtblandingen. Smag til evt. med en smule citron og sukker og lad det herefter trække 1/2 time i køleskabet.

Krydrede ovnkartofler:
Lav en marinade af:
- Olie
- Pommes frites krydderi
- Paprika
- Salt og peber

Skræl kartoflerne og skær i både. Bland dem med marinaden og lad det trække i køleskab 1/2-1 time. Fordel dem på en bageplade med bagepapir og bag ved 200°C til de er sprøde - dette tager 45-60 minutter. Giv dem evt. varmluft til sidst.

Timian/rosmrin-marineret kylling:
Der laves en marinade af:
- Olie
- Rosmarin
- Timian
- Salt og peber
Læg kyllingefileterne i en frysepose og hæld marinaden i. Sørg for at få krydderierne fordelt på fileterne og læg posen i køleskab i mindst 30 minutter.
Steg kyllingefileterne i lidt margarine og skær ud i passende skiver.

Bagt peberfrugt:
En rød peberfrugt skæres i strimler og lægges på en bageplade med "indersiden" opad. Drys med salt og peber og bag i ovnen til de er møre (evt. sammen med kartoflerne).

Naanbrød

fredag den 14. november 2014

Meyers naanbrød


Opskriften her kommer fra Meyers Almanak. Brødene er gode til græskinspireret mad med f.eks.
tzatziki, men de er også gode som tilbehør til suppe.


Ingredienser til 12 brød:

25 g gær
2 1/2 dl vand
1 dl græsk yoghurt
1 æg
600 g mel
1 tsk salt
3 spsk olivenolie
Lidt olivenolie
Havsalt og rosmarin

Opløs gær i vand. Tilsæt yoghurt og æg og rør grundigt. Tilsæt salt og mel lidt ad gangen og ælt i røremaskine 8-10 minutter. Lad dejen hæve 1 time.
Del dejen op i 12 stykker, ælt dem og slå dem til aflange brød med håndroden. Læg brødene på bageplader med bagepapir og lad dem hæve yderligere 20 minutter. Pensl brødene med olie og  drys med havsalt og rosmarin. Bag brødene ved 250°C med grill i 3-4 minutter, vend dem og bag 3-4 minutter på den anden side. Lad dem afkøle en smule på en rist inden de serveres.


fredag den 7. november 2014

Cannelloni med kylling, squash og gulerødder

Jeg har før lavet cannelloni med oksekød og blev positivt overrasket, så da min veninde og jeg stod i Brugsen den anden dag og skulle finde på noget aftensmad faldt valget på cannelloni, men oksekød og tomatsauce blev skiftet ud med kylling og mornaysauce.

Ingredienser til ca. 16 ruller:

2 pk friske lasagneplader
2 kyllingebryster
Marinade af:
- Olie
- Salt og peber
- Timian
- Rosmarin
2 løg
1 squash
2-3 gulerødder
200 g champignon
1/2 gul peber
Salt og peber
1 karton mornaysauce

Kyllingen:
Skær de to stykker kylling i passende tern. Lav en marinade af olie og krydderier og bland sammen med kødet. Lad det stå i køleskabet mindst 30 minutter.

Fyld:
Skræl gulerødderne og riv dem groft. Riv squashen groft og skær champignon og gul peber i mindre stykker. Skær løget i tern og svits i lidt margarine til de er klare. Tilsæt champignon og lad dem stage med et par minutter inden gulerødder og gul peber tilsættes.
Når det har stegt videre røres squashen i og steges meget kort med. Smag til med salt og peber.
Steg samtidig kyllingen i dens egen marinade.

Lav rullerne:
Lasagnepladerne skæres ud i stykker på 12-13 cm og på hver lægges 1-2 spsk fyld og rulles sammen. Læg rullerne i et smurt fad med samlingen nedad.
Hæld mornaysauce over rullerne, så det lige dækker - fordel det evt. med en kniv.
Sæt rullerne i ovnen ved 200°C til de er brune på toppen - ca. 35 minutter.
Server med en god salat og brød.

onsdag den 5. november 2014

Islagkage med rom og frysetørrede jordbær

Dette er en lille "snydedessert", som kan laves samme dag, og som ikke kræver en masse tid, men som samtidig smager som om den er 100% hjemmelavet.
Da vi kun er 5 i familien har jeg invisteret i en lille springform på XX cm i diameter. Så kan jeg nemlig lave halve portioner og derved lave dobbelt så mange kager.
Hvis opskriften skal laves i en normal størrelse springform skal man blot fordoble alle ingredienserne (pas på med rommen!).

Ingredienser til en lille islagkage:

Bund:

2 æggehvider
75 g sukker
75 g hakkede hasselnødder
Fyld:
3/4 l vanilieis fra Carte d'or
1 tsk rom
2 spsk frysetørrede jordbær
2 spsk hakket, mørk chokolade

Chokoladesauce (fra Odense Marcipan) og frysetørrede jordbær til pynt

Lav først bunden: Pisk æggehviderne stive og pisk derefter sukker i lidt ad gangen og pisk et par minutter til det er meget stift. Vend de hakkede nødder i og hæld i den smurte springform, hvor bunden er taget ud. Bag ca. 25 minutter ved 170°C og lad den køle helt af.
Når bunden er kølet af tages den ud af formen, som vaskes så den kan bruges til at holde formen på kagen. Læg igen bunden i den rene form, som står på en tallerken med bagepapir.
Lad isen stå ude lidt, så den bliver blød. Bland frysetørret jordbær, chokolade og rom i og fordel isen oven på bunden.
Pynt med et mønster af chokoladesauce og drys med frysetørrede jordbær.

lørdag den 18. oktober 2014

Kernebrud

De suverænt bedste boller, der findes, er efter min mening Meyers gulerodsbrud, men de er ikke særlig sunde og indeholder en del smør og sukker. Så nu har jeg forsøgt mig med en sundere udgave af de lækre boller.
Bollerne er lavet på gulerods -og broccolisaft og indtil man rører mel i dejen har det en meget skarp og uappetitlig duft, men mist ikke modet de kommer til at smage godt alligevel :)

Ingredienser til 12 brud: 

Saft af 3 store gulerødder og 1/4 broccolibuket
2 dl vand
50 g gær
1 dl Fibersund
1 tsk salt
2 tsk honning
1 tsk sukker
1 dl havregryn
1 dl rugmel
Ca. 500 g mel
30 g smør

2 æg
100 g solsikkekerner
50 g græskarkerner
50 g hørfrø

Skræl gulerødderne og kør dem gennem en saftpresser sammen med broccoli. Spæd op med vand og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, honning, sukker, havregryn, Fibersund, rugmel og mel. Når det er æltet godt sammen tilsættes smør og lad det ælte i røremaskinen i 7-8 minutter.
Lad dejen hæve 1 time på køkkenbordet med et viskestykke over.
Lav et hul i dejen og hæld æggene og kernerne ned i. "Fold" siderne ind over fyldet og hak dejen i mange små stykker med en fadskraber. Fortsæt indtil dejen minder om hakkebøf. Del dejen i 12 og sæt på bageplader. Lad bruddene hæve yderligere 60 minutter og bag dem derefter 13-15 minutter ved 225°C.

tirsdag den 7. oktober 2014

Anderledes formbrød

Når man siger formbrød, tænker man som oftest på hvedebrødet fra bageren, men her har det fået en ny betydning:
Jeg lavede en portion bolle-dej (fra fri fantasi men med denne opskrift i baghovedet, men tilsat lidt kerner, frø og groft mel)  og delte det i tre stykker, som blev rullet ud til lange pølser og flettet. Herefter blev den lange fletning snoet om sig selv på en bageplade og "buret inde" af min lagkagering (husk at smøre siderne!) - jeg spændte den ind, så den lige rørte brødet i siderne. Så fik dejen ellers lov at hæve indtil den fyldte 3/4 af formen. Dejen blev penslet meget forsigtigt med mælk og bagt  ca. 50 minutter ved 200°C.

Så har du et brød, der ikke ser ud som alle andre, og som kræver en smule hjerneaktivitet, når man sidder med brødkniven i hånden og skal beslutte sig, hvordan man skal gribe brødet an :) 

Roastbeef med rodfrugtmos


Ingredienser til 5 personer:

1 roastbeef
450 g kartofler
300 g persillerod
300 g knoldselleri
300 g gulerødder
1 spsk flydende margarine
Persille (evt. tørret)
Salt og peber
4 skiver rugbrød

Rugbrødscroutoner:
Skær rugbrødet i passende tern og fordel på en bageplade. Lad dem bage med de første 15 minutter sammen med kødet:
Roastbeefen lægges i et fad og krydres med salt og peber. Brun den i ovnen 15 minutter ved 225°C. Derefter skrues ned til 150°C, hvor den skal steges videre ca. 30-40 minutter til den har en centrumstemperatur på 55°C. Læg nu kødet i et gammelt viskestykke og pak denne ind i et håndklæde. Lad den stå og trække her 10 minutter.

Rodfrugtmos:
Skræl grøntsagerne og skær dem ud i store tern. Kog dem møre i usaltet vand (30-40 minutter). Gem noget af kogevandet og hæld resten fra. Rør grøntsagerne til mos med en håndmikser sammen med smør, salt, peber og persille. Tilsæt kogevand til du får den ønskede konsistens. Pynt med rugbrødscroutoner.


Server evt. med ratatouille:
1 squash
3 kartofler
3 tomater
1 løg
1/2 rød peberfrugt
2 ds. hakkede tomater
Salt, peber og oregano

Skær grøntsagerne i tynde skiver på et mandolinjern og læg skiftevis i et ovnfast fad.
Skær løget i tern og svits et par minutter i en gryde. Tilsæt de hakkede tomater og lad det koge op. Smag til med salt, peber og oregano og tilsæt til sidst peberfrugt i tern.
Hæld saucen over grøntsagerne og sæt i ovnen den sidste del af kødets tid i ovnen (ca. 30-40 minutter)




fredag den 26. september 2014

Æblemuffins med "æble-roser"

Disse muffins er endnu et resultat af to bageglade piger, som skulle lave en kreativ dessert. Vi havde en ide om hvordan resultatet skulle se ud, men fremgangsmåden og ingredienser blev improviseret hen ad vejen.
Det tager lidt tid at dekorere kagerne, så de er ikke egnede til at lave til mange ad gangen, men til et mindre selskab får de én til at fremstå som en lille smule prof.

Ingredienser til ca. 15 stk:

Æble-roser:
2 æbler
50 g smør
3-4 spsk sukker
1/2 vaniliestang 

Muffins:
200 g smør
75 g sukker
1/2 vaniliestang og 1 tsk vaniliesukker (eller 3 tsk vaniliesukker)
Revet skal af 1/2 citron
3 æg
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
3/4 dl mælk
1/2 revet æble
1 håndfuld mandler
ca. 75 g makroner

Til æble-roserne skæres æblerne i kvarte og kernehuset skæres ud. Skær nu æblerne i tynde skiver på tværs (altså ikke i den retning man normalt ville skære det i både). Smelt smørret på en pande. Skrab kornene ud og mas sammen med lidt af sukkeret. Drys sukker og vanilie på smørret og lad det blive en lille smule gyldent. Læg æblestykkerne på panden og vend dem kort efter, så de ikke når at blive for bløde, men kun lige bliver "marineret". Læg dem på et stykke bagepapir.

Nu laves dejen: Skær smørret i mindre stykker og rør sammen med sukker, vaniliesukker og revet citron. Pisk et æg i ad gangen og pisk dejen glat. Bland mel og bagepulver og rør det i dejen. Tilsæt til sidst knuste makroner, revet æble og hakkede mandler. Bedøm om der skal tilsættes en smule mere mælk.
Fordel dejen i papirsformene. 
Nu skal roserne laves; start fra midten med de mindste æblestykker. Den midterste foldes som et kræmmerhus og derefter bygges der ud omkring.
Bag kagerne ved 180 °C varmeluft i 25-30 minutter til de er gyldne på toppen.
Server alene eller med creme fraiche rørt med en smule sukker og vanilie.

tirsdag den 23. september 2014

Vågn op med friskpresset juice


Nogle morgener har man bare brug for noget andet end vand til morgenmaden og dette er mit hidtil bedste bud. Man føler sig super sund og hvis man laver den om aftenen og sætter på køl er det nemt at drikke i farten næste morgen.
Dette er blot én ud af rigtig mange kombinationsmuligheder med forskellige frugter og grøntsager - så det er kun fantasien, der sætter grænser!!

Ingredienser til 2-3 glas juice

  • 1/3 ananas
  • 3 gulerødder
  • 2 æbler
Gulerødderne skrælles, æblerne skæres i mindre stykker og skrællen skæres af ananassen, som også skæres i mindre stykker.
Kør det hele gennem en saftpresser og stil det i køleskabet.

Canelloni med kylling og squash

Der findes ikke mange ting jeg hellere vil bruge en fredag aften på end at være sammen med min bedste veninde og hygge, snakke og lave mad.
Vi plejer ellers altid at have planer for vores mad, men denne gang tog vi i Superbrugsen uden nogen ide om, hvad vi ville lave. Dette blev resultatet af en tur i supermarked med frit valg på alle hylder:

Ingredienser til 3 personer:

1 pk. kyllingefileter ( ca. 400 g)
- 1 1/2 dl olie
- Salt
- Peber
- Rosmarin
- Cayennepeber
1 squash
2 løg
200 g champignon
1 pk. friske lasagneplader
1 Emma's Mornaysauce

Skær kyllingen ud i mindre tern. Rør en marinade af olie og krydderier og vend kyllingen heri. Stil det i køleskab minimum 30 minutter.
Imens skæres løgene, squashen rives groft og champignon skæres i skiver.
Steg først kyllingestykkerne i deres marinade. Tag kødet op når det er gennemstegt, så marinaden bliver på panden. Steg først løgene til de er klare og tilsæt så champignon. Når disse næsten er færdig tilsættes squash og steger med 1-2 minutter.
Skær lasagnepladerne i ca. 12 cm lange stykker og læg en passende mængde fyld på. Fold siderne ind over hinanden og læg med åbningen nedad i et ildfast fad.
Hæld mornaysauce over til rullerne er dækket og sæt i ovnen ved 200°C.

De er færdige, når mornaysaucen er blevet pæn, brun - dette varer ca. 30-35 minutter.

søndag den 14. september 2014

Sprøde cookies med marcipan og chokolade

Så blev der holdt fødselsdag for hele familien. Nybagte boller og varm kakao passede jo perfekt til vejret.
Mor og jeg blev enige om at bage disse cookies som back-up for vores kringle, som var på det eksperimentelle niveau og da heller ikke helt blev, som vi havde regnet med. Men disse cookies er rigtig gode hvis man er til sprøde cookies med en undertone af marcipan.

Ingredienser til ca. 30 stk.

150 g margarine
150 g farin
175 g sukker
1 vaniliestang
1 æg 
200 g hvedemel
1 tsk bagepulver
125 g groftrevet marcipan
250 g mørk chokolade (eller en blanding - jeg brugte 100 g lys + 150 g mørk)

Rør smør, farin, sukker og vaniliekorn sammen - gerne i en røremaskine. Rør ægget i og til sidst hvedemelet og bagepulver. (Her var jeg lidt tvivlende mht. mængden af mel, men det er rigtigt nok). Rør til sidst marcipan og grofthakket chokolade i og sæt dejen på bagepapir med to spiseskeer - husk god afstand, da de flyder ud. Tryk dem en smule flade og bag 14-15 minutter ved 180°C. 




onsdag den 10. september 2014

Brusebadsboller

Der er næsten ikke noget bedre end friskbagte boller om morgenen, men det er ikke så tit jeg har oplevet at stå op om morgenen og have tid og overskud til at lave en portion boller.
Men med disse brusebadsboller er det meget nemt at bage boller om morgenen - man skal nemlig lave dejen om aftenen og sætte i køleskab, så man kun skal forme bollerne og sætte dem i ovnen (evt. inden man går i bad - deraf navnet) om morgenen.

Ingredienser til 12 boller:

25 g gær
2 dl mælk
1/2 dl kærnemælk
1 spsk flydende margarine
1 tsk sukker
1 tsk groft salt
1 dl Fiber Sund (morgenmadsprodukt)
175 g fuldkornshvedemel
ca. 250 g hvedemel

Om aftenen: Rør gæren ud i mælken. Tilsæt de øvrige ingredienser - hold dog lidt tilbage med melet. Ælt dejen godt og del i 12 stykker, som rulles til boller og sættes på en bageplade. Sæt den i køleskabet natten over med et viskestykke over.
  Hvis man som jeg ikke har et køleskab, der er stort nok, kan man lade være med at forme bollerne og i stedet lade dejen stå i skålen (i køleskab) natten over og først forme bollerne om morgenen.
Næste morgen: Bag bollerne ca. 25 minutter ved 200°C - de skal sættes i den kolde ovn (dvs. ovnen skal ikke være varm når bollerne sættes ind). Server bollerne lune.

onsdag den 3. september 2014

Pizza-bøf

Vi hører ikke om andet end at pizza er så usundt og at vi skal lade være med at spise det. Men denne slags pizza er helt legal at spise til hverdag. Den hvide bund er fjernet, og så der er tilsat lidt grøntsager.
Inspirationen er hentet fra Miss Muffins meatza

 Ingredienser til 6 personer:

600 g oksekød
1 æg
1 spsk tomatpure
1 tsk oregano
Salt og peber

1 ds. hakkede tomater
1 løg
2-3 gulerødder
Salt, peber og oregano
ca. 6 champignoner
Lidt revet ost

Rør oksekødet med æg, tomatpure og krydderier. Læg dejen på en bageplade med bagepapir og tryk den ud til en cirkel i ca. 1-1,5 cm tykkelse.
Bag "bunden" 8-10 minutter ved 200°C (Hæld evt. væde fra når den kommer ud af ovnen).

Skær løget i tern og svits et par minutter på en pande. Skræl og riv gulerødderne og lad dem kort stege med. Hæld de hakkede tomater over og lad det koge op. Smag til med salt, peber og oregano.
Champignonerne skæres i skiver og ristes på en tør pande.
Fordel tomatsaucen på kødbunden, læg champignonerne på og drys til sidst med lidt revet ost.

Bag "pizzaen" færdig til osten har fået farve. Server med spaghetti.

fredag den 15. august 2014

Squashboller med solsikkekerner

Når man skal lave boller til morgenmaden er squash nok ikke den første ingrediens, man tænker på. Men det er faktisk ikke helt ved siden af. Disse boller kan både bruges til morgenmad eller som alternativ til flutes som tilbehør til aftensmaden.
Solsikkekernerne giver en dejlig smag og en lille smule knas i bollerne.

Ingredienser til 16 boller:

50 g gær
2 dl mælk
1 squash
125 g solsikkekerner
1 spsk flydende margarine
1 spsk honning
1 tsk salt
1 æg
100 g fuldkornsmel
500 g hvedemel

Rør gæren ud i det lunkne mælk. Riv squashen (med skræl) og tilsæt sammen med margarine, salt, honning, æg, solsikkekerner og mel. Lad dejen hæve 20 minutter.
Slå dejen ned, del i to og rul dem til pølser, som hver deles i 8 stykker. Form til boller og sæt på en bageplade.
Lad bollerne efterhæve 40 minutter. Pensl med mælk og bag derefter 15 minutter ved 200°C.

søndag den 10. august 2014

Hjemmelavede tarteletter med sesamfrø

Tarteletter er altid lækkert som lidt nem aftensmad - her er den i en udgave der tager lidt længere tid, men som er sjovere og sikkert også lidt sundere ;-)

Ingredienser til ca. 12 tarteletter:

100 g sesamfrø
50 g margarine
2 æg
1/2 tsk salt
4 tsk mel
50 g mandler blendet til mel

Blend sesamfrøene i en blender. Rør alle ingredienserne sammen til en ensartet masse og lad den klæbrige masse hvile 10 minutter.
Del dejen i 12 stykker og rul hver klump ud mellem to stykker bagepapir (et ark bagepapir kan deles i 4). Tag forsigtigt det øverste stykke bagepapir af og læg dem ovenpå omvendte muffinsforme.
Bag tarteletterne ca. 10-12 minutter og lad dem derefter køle en smule af inden de løsnes fra papiret.

Server med kylling og asparges (3 pers.):
2-3 kyllingefileter
1 dåse asparges
1 spsk flydende margarine
4 dl mælk
3 spsk mel
Salt og peber

Smelt margarinen i en kaserolle. Ryst mel og mælk til jævning og varm op indtil det begynder at tykne. Smag til med salt og peber.
Skær kyllingen i små stykker og hæld i sovsen sammen med asparges.
Pynt med tomater eller karse.